Zoeken in deze blog

woensdag 15 maart 2017

Research (science fiction & fantasy)

Deze week plaats ik een drietal blogs over research. Maandag heb ik research bij historische fictie behandeld. Vandaag behandel ik science fiction en fantasy en vrijdag research in het algemeen.
 Als je verhaal zich in de toekomst of op een zelfverzonnen wereld afspeelt, denk je wellicht dat je ontsnapt het doen van research. Dat is absoluut niet zo. Natuurlijk heb je meer artistieke vrijheid dan als je verhaal zich in het verleden of ons heden afspeelt, maar dan nog is research nodig.

Als je een flink deel van je wereld zelf kunt verzinnen, moet je er nog altijd voor zorgen dat je wereld realistisch overkomt op je lezer. Veel fantasy speelt zich af in een soort Europees-Middeleeuwse setting, dus als je hiervoor kiest, duik dan diep in deze periode. Is er een koning of een keizer, wat voor edelen bestaan er? Is er meer een stammen-cultuur? Hoe zit de maatschappij in elkaar?

Leg dergelijke 'feiten' voor jezelf vast en kijk vervolgens naar maatschappijen uit het verleden die vergelijkbaar in elkaar zaten. Je lezers zullen hun eigen kennis op dit gebied als een referentie te gebruiken. Als je van deze referentiepunten gaat afwijken, laat dat dan duidelijk uit je verhaal blijken en zorg dat het voor de lezer een logisch en begrijpbaar geheel blijft. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een aantal koningen te hebben die verantwoordelijkheid afleggen aan een keizer, leg dan ook vast waarom voor deze vorm van bestuur gekozen is of hoe het ontstaan is.

Wat is het technologische niveau van je wereld? Is het vroeg-Middeleeuws, laat-Middeleeuws of gaat het al meer richting de renaissance? Wat voor wapens gebruikte men in die tijd? Hoe gebruikte men die wapens? Net als bij historische fictie zul je voor veel fantasy verhalen diep in het verleden moeten graven en zoveel mogelijk te weten zien te komen over het referentiekader dat jij en uiteindelijk ook je lezers gebruiken.


Als je verhaal zich in de toekomst afspeelt zul je diverse wetenschappelijke bronnen moeten raadplegen. Wat voor technologie gebruikt men? Op welke wetenschappelijke theorieën is die technologie gebaseerd? Hoe verplaatst men zich door de ruimte?

Een voorbeeld: je wilt je verhaal af laten spelen op een planeet in een baan om een rode dwerg. Is er leven mogelijk op een dergelijke planeet? Hoe ziet dat leven er dan uit? Hoe groot is de planeet? Welke invloed heeft die grootte op de zwaartekracht? Hoeveel manen heeft de planeet? Heeft de planeet wel manen? De antwoorden zullen je mogelijk verbazen en zeer zeker je verhaal nog veel interessanter maken.

Zoals je kunt zien is geen enkele serieuze schrijver gevrijwaard van het doen van goede en vaak uitgebreide research. Vrijdag zal ik nog iets dieper ingaan op research in het algemeen en hoe je je research kunt gebruiken in je verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten